CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Rabu, 13 Ogos 2008

BANGSAKU AGAMAKU......
Apa yang akan aku katakan ini adalah datang dari hati aku sendiri yang cetik ilmu pengatahuan... tapi merasakan ingin melontarkan sesuatu yang ikhlas, yang pasti tidak bersandarkan pada apa-apa rujukan... apa yang tak kena dirasa harap maaf.
Aku begitu tersentap mendengar Menteri Besar Selangor mencadangkan agar dibuka sepuluh peratus kemasukkan pelajar bukan bumiputera ke UiTM. Bukankah UiTM menepatkan pelajar-pelajar dari kalangan anak-anak bumiputera di Malaysia, bagi melahirkan generasi yang boleh mengimbingi bangsa lain? Kenapa beliau tergamak melontarkan cadangan yang sedemikian rupa? Apakah ada segolongan yang meneguk di air yang keruh......sehinggakan beliau rasa terdesak dan terpanggil......? Adakah beliau ingin mendapatkan sokongan dari bangsa bukan melayu bagi menguatkan kedudukannya...?
Bukan begitu caranya.....banyak cara lain yang boleh difikirkan tanpa menyentuh hak-hak bumiputera. Syor yang dianggap wajar dan tepat bagi melahirkan pelajar daripada golongan melayu dan bumiputera yang berdaya saing bukanlah sesuatu yang boleh dijadikan alasan. Janganlah kerana desakan peribadi dan mengagungkan keberkuasaan menyebabkan keistemewaan orang melayu kususnya menjadi semakin tipis. Kita semua sedia maklum bahawa Pakatan Rakyat mendapat sokongan dari golongan bukan melayu, sangat ramai.....kalau tidak masakan Pakatan Rakyat dapat menguasai beberapa negeri di Malaysia, jangan kerana itu kita orang melayu dikianati. Orang melayu sendiri yang menjahanamkan melayu...tak patut... dan tak seharusnya berlaku...dan jangan biarkan ianya berlaku.....janganlah kita menyalahkan antara kita dan pertenglingkah atas apa yang sedang barlaku.
Kita semua sayangkan agama, negara dan bangsa kita sendiri, kalau bukan kita...kita...ini yang memeliharanya dan mempertahankannya siapa lagi...kasianlah pada anak cucu kita dan generasi yang akan datang, ketuanan melayu harus dipeliharan dan dipertahankan.


Kalau keadaan ini dibiarkan berterusan, bimbang nanti bangsa bukan melayu makin besar kepala dan semakin berani, bukankah selama ini mereka begitu selesa hidup di negara yang bernama MALAYSIA. Mereka tetap terbela walaupun yang memerintah adalah orang melayu dan di bawah payung baginda sebagai Raja yang berdaulat. Dulu Malaysia dikenali sebagai Tanah Melayu dan orang melayu jugalah yang berjuang mati-matian menentang penjajah sehingga kemerdekaan dapat dinikmati bersama dengan bangsa-bangsa lain. Bersyukur dengan apa yang ada...
Semenjak Pakatan Rakyat menang besar dalam pilihan raya yang lalu, keseimbangan politik mula menampakkan gelora dan kesan-kesan tsunami mula terasa dan kelihatan semakin jelas. Saban hari ada saja isu-isu berkaitan bangsa dan agama dibangkitkan. Itu membuatkan ketidak selesaan bagi orang melayu Islam. Kebebasan bersuara jangan disalah gunakan, jangan menyentuh agama lain, sedangkan selama ini, kita pun tak pernah mempertikaikan agama lain. Sekarang ni mereka mula memperlekehkan agama kita dan sanggup membicarakan soal agama Islam secara terbuka...sungguh menggeramkan...
Tidak sabar menanti pilihanraya di Pematang Pauh dan mendengar khabar gembira yang mungkin membawa suatu membaharuan...
Alangkah baiknya jika kita dapat duduk semeja dan mengenepikan sementara perbezaan fahaman politik dan membicarakan soal agama yang sememangnya kita wajib senada.
Rindukan suasana aman dan tenang tanpa berita-berita yang acapkali membuatkan hati kita rasa kurang selesa dan sedih.
Wasalam...
2 Luah rasa:

Ibnurashidi berkata...

Salam ziarah..

Sesiapa yg pertahankan Asobiyyah dia bukan dikalangan umat Nabi Muhammad SAW..

naz ilyn berkata...

ibnurashidi
Terima kasin kerana sudi memberikan komen..
p/s rajin2 ler ziarah..