CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Isnin, 4 Ogos 2008

KEUTAMAAN BULAN REJAB

Rasulullah saw bersabda:
"Rejab adalah bulan Allah, Syaaban itu bulan ku dan Ramadhan adalah bulan umatku."

Ahli isyarat menyatakan: "Rejab itu dari huruf ra, ertanya ialah rahmat. Kemudiam jim, ertinya abdi (kesalahan hamba). Dan ba, ertinya birru Allah (kebaikan Allah). Maka seolah-olah Allah menyatakan: " Aku jadikan kesalahan hambaKu diantara rahmat dan kebaikanKu."

Dari Abu Hurairah ra, dia berkata, bahawa telah bersabda Rasulullah saw:
"Siapa berpuasa dua puluh Rejab, maka ditulus untuknya puasa enam puluh bulan. Itulah hari dimana untuk pertama kalinya Jibrail turun kepada Nabi saw diisrak-mikrajkan." Beliau juga bersabda "Rejab adalah bulan Allah.Siapa puasa sehari dari bulan Rejab kerana iman dan mengharapkan akan keredhaan Allah, pasti dia mendapatkan redha Allah yang Maha agung."

Dikatakan: "Allah menghias bulan-bulan itu dengan empat bulan: Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram dan Rejab."Itulah empat bulan haram yang disebutkan dalam Al-Quran.

Diceritakan bahawa seorang perempuan membaca Surah Al-Ikhlas di Baitul Maqdis setiap bulan Rejab sebanyak dua belas ribu kali. Dia memakai pakaian bulu di bulanRejab. Kemudian dia jatuh sakit dan berwasiat kepada anaknyaagar pakaian itu dikubur bersamanya. Namun ketika meninggal, dikafani dengan kafan yang elok. Maka nak bermimpi melihat ibunya berkata:Aku tidak redha kepadamu kerana kamu tidak melakukan wasiatku." Si anak lalu terbangun dan terkejut. Kemudian anak itu mengambil pakaian bulu ibunya di situ. Dia hairan. Kemudian ada suara memanggil: "Tidakkah kau tahu, bahawa orang taat kepadaKu di bulan Rejab, tidak akan Kubiarkan dia sendirian di liang lahad!".

Dirawikan, bahawa ketika sepertiga malam hari Jumaat bulan Rejab, semua malaikat memohon diampun kan untuk orang yang berpuasa di bulan Rejab."

Dari Anas ra, dia berkata:" Telah bersabda Rasulullah saw:"Siapa berpuasa tiga hari dari bulan haram, ditulis untuknya pahala ibadat sembilan ratus tahun." Dan berkata Anas ra:"Pekak sajalah telingaku jika aku tidak mendengarnya dari Nabi saw."

Bulan yang mulia itu ada empat. Malaikat terpilih juga empat . Kitab terutama yang diturunkan juga empat. Anggota wuduk juga empat. Kalimat tasbih yang terutama juga empat iaitu' sibhana Allah, walhamdu lillah, lailaha illa Allah, waAllahu akbar'. pokok hitungan juga empat: sa, puluh, ratus, ribu. waktu juga empat: jam, hari, bulan, tahun. Musim juga empat; bunga, hujan, luruh, dan kemarau. Watak juga empat: panas, dingin, basah dan kering. Penguasa badan juga empat: kuning, hitam, darah dan dahak. Khulafaur-Rasyidin juga empat: Abu Bakar, Umar, Usman dan Ali ra.

Ad-dailami merawikan dari Aisyah ra, dia berkata:"Aku mendengar Rasulullah saw bersabda: "Allah menyiramkan kebaikan pada empat malam: malam Adha, malam Fitri, malam nisfu Syaaban dan malam pertama bulan Rejab."

Ad-Dailami merawikan dari Abi Umamah dari Rasulullah saw, beliau bersabda:"Ada lima malam, tidak akan doa itu ditolak; malam pertama bulan Rejab, malam nisfu Syaaban, malam Jumaat dan malam aidil Fitri dan aidil Adha."


1 Luah rasa:

13may berkata...

Salam...

Tima kasih kerana berkunjung ke blog saya.

Btw, saya tertarik ngan post kat bawah tuh...

ada juga yea yg mengkelaskan blogger kelas 2..tak sangka...hehhe hehhe