CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Rabu, 14 Januari 2009

bila aku 'memomen'

nampak tak wayer yang tercabut tu...

Hari ni saya terpaksa menggunakan jari jamari yang selalunya ayu dan sopan membuat kerja-kerja seorang wanita tetiba jer kena buat kerja diluar bidang. Ahak... ek eleh sebenarnya bukan saya tak biasa buat kerja itu semua cuma dah lama tak buat. Tangan dah kejung nak pegang skru driver. Tapi tah macam mana saya terpaksa buat puncanya saya tak dapat nak onkan tv kat dapur sebab salah satu daripada wayernya tercabut.

tengok dah siap pun tak tipu tau... tak main tipu-tipu ni.

Suka betul memomen bukan apa kalau misi berjaya suka banget. Iktiar hidup kalau terdesak boleh pakai juga saya ni. Dulu masa baru-baru kawin selalu buat kerja ni betulkan plug iron, rice cooker... bukan apa nak tunggu kanda betulkan alamat tak berasaplah dapur tak bergosok lar baju kanda.

Dah siap semua saya dengan semangat bagai seorang serikandi cuba nak on tv... tapi tak boleh. Alamak apa ke benda lagi yang tak kena ni...?? Rasa-rasanya semua dah ok... pikir pikir pikir hah... antena tak pasang. Terlupa lar pulak hari tu kanda set up tv kat bilik shafiq gunakan antena tv dapur wayer penyambung dah beli tapi kanda taknak pasangkan puas saya suruh.

nilah tempat dimana antena disambungankan... susah tu nak buat.

Tengok tu ada empat sambungan dan sebanyak tu gak tv yang ada kat rumah saya. Tu pun kanda sibuk nak beli tv plasma. Buat apa beli tv bebanyak buat membazir letrik bazir duit jer yang ada pun tak tertengok. Kalau anak semua sekolah siapa nak tengok pening lar tengok tv bebanyak buat sempit rumah jer selagi tv tak rosak jangan memandai mandai nak beli tv baru kalau anak ada sepuluh, sepuluh tv nak beli ker... ahh... sekali membebel. ( sengeh jer kanda... hi hi hi)

horeyyy... berjaya tu dia hasilnya.

Susah juga nak buat sambungan antenani... baru pertama kali. Mula-mula rasa macam tak boleh buat tapi sabar sabar cuba lagi dan akhirnya berjaya. Saya sambil buat kerja rumah memasak ke atau mengemas selalu tengok tv nak tengok berita cerita lain malas nak tengok nanti lalai semua kerje tak siap... habis lar kalau anak balik dari sekolah belum sempat kemas rumah atau belum lagi siap masak... rasa bersalah pulak dengan anak.

Kekadang isteri ni kenalah buat sendiri tak payah tunggu suami buat tapi tengok juga keadaannya kalau rasa mampu dan tidak membahayakan diri sendiri atau orang lain boleh ler buat.





44 Luah rasa:

Sunshine in the morning berkata...

hehe..
terror gak akak nh..

ati yg bdak engine pown xreti taw.
hehe

naz ilyn berkata...

ati...

terror tak terrorlh ati... tapi akak selalu tengok suami akak buat kerje pendawaian kat rumah atau apa-apa kerja maintain... jadi tukang tunjuk-tunjuk... hi3

tintaHati berkata...

waaaa marvellous lahh...Untung suami akak ye...huhu

fazemy berkata...

Bley apply keje technician dgn TNB dh pasni..haha..

naz ilyn berkata...

tinta...

ha ha ha... untung tang tu jer kot.. hihihi

naz ilyn berkata...

fazemy...

alamak.. kalau keje kat TNB suami akak mesti tak setuju sebab dia tak boleh lagi nak ngaku bujang... hahaha

Shais berkata...

wooow....saya belum berani lagi, terpaksa la suruh hasben.

asyima binti dollah berkata...

salam kemanusiaan!

naz ilyn berkata...

shais...

amaran keras kalu tak berani jangan nak cuba-cuba...

naz ilyn berkata...

asyima...

salam keamanan sejagat... Allah uakhbar!!!

arryani berkata...

Saya pernah cuba buat sendiri kat rumah. Jadi jugak...tapi, lepas tu husband saya bising. Dia cakap saya tak sabar-sabar nak tunggu dia balik.....nak tak nak, menyengeh jek la....

Tapi awak mmg gamblekan....tak yah nak tu7nggu dia pun boleh wat sndiri...best la...

Tie berkata...

Eh....pandainya...

Kak tie tak pandai laa... kalau tukar bol lampu tu boleh laa...hi hi..

yani_worldpeace berkata...

amboi, pandainya ya???kite xreti langsung...heheh

nurdaniella berkata...

naz, ok la tu.. tak de la kita ni terlalu bergantung pada suami jer, kann.. dulu, masa anak dara, akak ni kira lasak la jugak.. time nak raya tu, panjat tangga nak mengecat siling.. sekarang ni, dah kurang la aktiviti memanjat2 ni.. kontrol ayu.. hehe..

ain berkata...

terer tu boleh pomen2.

fazemy berkata...

Tapi kan..rasanya mmg isteri2 kena blaja la cara pomen soket tu dgn akak. sbbnya klw nk suruh suami yg betulkan..lambat sungguh..last2 nnti dia belikan yg baru aje..haha. So isteri kena tahu psl letrik..betulkan paip2 air kat rumah..haha..

BurungBelatuk berkata...

he3...tahniah akak....anyway, aku dah kembali. Sudi2 la singgah kat blog aku k...

julietchun berkata...

pasni bleh ler cuba repair brg yg besar2 skit, baru ada thrilll,hahhaha.

Qaseh berkata...

fuhh..best la kak lyn nih..terror tuh..lepas2 nih leh le pomen yg besar2 skit..hehehe

*x kan nak harapkan suami kan?..benda2 kecik..kite perlu tau macamane nak betulkan...kite tabik pd kak lyn laa..

naz ilyn berkata...

arryani...

tu tanda dia sayang kat awk... kalau suami akak dia lagi suka kalau akak boleh buat sendiri... kekadang tu dia ajar macam mane nak buat kalau apa-apa berlaku tak payah call dia suruh balik.

naz ilyn berkata...

kak tie...

tak ler pandai sangat kak tie... alah setakat betulkan plug taklar payah sangat... tak cuba tak tau.

p/s: kalau dah terdesak apa pun boleh jadi...

naz ilyn berkata...

yani...

seronok pomen-pomen ni... macam bagus jer kan... tapi jangan suruh akak menjahit ker atau mengait mahu lain jadinya.

p/s: bukan tak minat tapi belum belajar.

naz ilyn berkata...

nurdaniella...

akak sejak ada darah tinggi bab panjat-panjat kena tolak tepi... rasa gayat bukan apa takut pening nanti terjatuh.

naz ilyn berkata...

ain...

kelakar lar pulak baca komen kekawan semua... apa yang saya buat ni perkara biasa jer... tak sangka ramai juga kaum wanita yang macam terkejut jer...

naz ilyn berkata...

fazemy...

buat apa beli baru benda tu bukannya rosak pun... kalau time-time terdesak boleh gak kita iktiarkan.

tapi sekarang di sekolah pun dah ajar bagaimana nak baiki soket belajar jer lar.

kalau paip air yang rosak kena beli kepala paip jer... pun tak susah mana sementara tunggu suami balik... tak gitu.

naz ilyn berkata...

BB...

mekasih... lamanye menghilang baru kini timbul semula kenapa merajuk hati ker... takpe nanti akak terjah blog kamu...

naz ilyn berkata...

julietchun...

barang yang besar tu tak boleh ler sebab buat ni saja suka-suka dan terdesak... dulu masa baru kawin kanda tengok akak boleh baiki sendiri terperanjat juga dia... tapi kalau nak tunggu dia alahai macam nak putus nyawa... hihihi

naz ilyn berkata...

qaseh...

bukan apa kalau kita call cakap balik cepat betulkan itu atau ini nanti dia marah ler pulak... perkara yang remah-remeh ni cuba lar buat sendiri... kekadang kanda ajar dari telepon macam mane nak buat kalau akak takut atau tak tau baru ler tunggu kanda balik baiki.

p/s: apa hal suami semua buat sendiri sebab dia orang teknikal... paip, letrik, repir rumah sikit-sikit, tukang pun boleh gak... tapi jangan tak tau kanda akak kaki mengemas dan menghias kobinasi akak dan suami amat serasi dalam menghias rumah.

LotsOfLove-Pearls berkata...

salam
terer ar..

noorlara berkata...

wah hebatle hadek hakak ni, betul tu isteri kena buat sendiri jgn harapkan suami , kalau suami boleh diharapkan kalau tak naye je, isteri ni merangkap macam macam sebagai pembantu umah, tukang kebun, tukang masak, malah segala tukang, apa-apalah labu asal umahtangga bahagia tak gitu!

naz ilyn berkata...

pearls...

wasalam... isyhh akak bukan nyer terer sangat pun... cuma gitu-gitu jer.. hihihi

naz ilyn berkata...

noorlara...

hey... kak lara
kena tau ler serba sedikit... kalau nak tunggu suami haiii bertanduk lar kucing...hahaha

lillies berkata...

wah..!!ni sudah di kira hebat neh...inila wanita yang gemilang..bukan saje boleh buat kerj2 rumah..tapi jadi pomen pun boleh....WANITA BOLEH...!!!

izan berkata...

Naz...

minat kerja2 "gajet" juga ya.. yang pasti dia menyala juga kan.. haaa..

naz-naz (nak bodek lah ni).... hihi.. bateri zan tak nyalalah ..

hihi..bateri guna pius ke.

yang pasti kita sebagai wanita sedikit berdikari - dan kita dapat membantu suami - hanya kita yang mampu mengubahnya.... baru maju.hi hi.

tasikmerah berkata...

jenis mac gyver juga kamu ni ye naz...?

:)



.

naz ilyn berkata...

lillies...

kalau orang lelaki takde kat umah pandai pandai ler bawak diri

naz ilyn berkata...

izan...

hi hi hi... bateri zan tak nyala...?? kalau bateri tak nyala belum belajar lagi lar zan...

Mak Su berkata...

wow! pandainyer

naz ilyn berkata...

tasik merah...

hahh... ni dia penangan girl power mac gyver... cuma nukang rumah jer belum... kalau ko nak buat pendawaian kat rumah jangan lupa call... ha ha ha

naz ilyn berkata...

mak su...

pandai tu tak lar pandai sangat... bidang terjun jer.. hi3

Farah Aminuddin berkata...

wah.baguslah. boleh "memomen" sendiri.hehe. saya xreti. huhu. kene stat belajar ni. susah jugk nnt kalau xtau nk repair2 sikit2

zali berkata...

tengok jari tau dah mak cik ni size XXXL

naz ilyn berkata...

farah...

kalau setakat betulkan plug senang jer farah... kalau kita tak cuba tak tau... sebenarnya nak baiki plug tak perlu belajar tinggi-tinggi... hi3

naz ilyn berkata...

zali...

ha ha ha... ko zali sekali makcik bagi kang dusssss... ambik ko

hi hi hi... mintak maap ler tekaanmu meleset makcik ni belum tahap xxxl lagi... pegi balik belajar teka lagi jari jemari makcik2 kat luar sana...ha ha ha (jgn mare gurau jer)